Het menselijk lichaam na overlijden

Na het overlijden zijn er zaken die snel geregeld dienen te worden. Om hiervan een beter begrip te krijgen, zal eerst worden verteld over het ontbindingsproces.

Een beter inzicht in wat er precies gebeurt met het menselijk lichaam helpt bij de keuze om de uitvaart zelf te regelen of aan een uitvaartverzorger over te laten

Het ontbindingsproces gaat door tot ongeveer 10 jaar na de begrafenis.

Ontbindingsproces

Direct na het overlijden begint het ontbindingsproces. In het begin gaat het snel. Maar uiteindelijk gaat het door tot ongeveer tien jaar na de begrafenis. Het proces gebeurt door bacteriën die altijd al aanwezig zijn in het lichaam en een rol spelen bij de spijsvertering. Wormen komen er niet aan te pas. Dit wordt wel vaak gedacht, maar is een misverstand. Bij het begraven wordt de kist onder een laag van 50 centimeter aarde gelegd. Dit is wettelijk bepaald. Zo diep leven er geen wormen.

Andere processen na overlijden

Kort na het overlijden ontspannen de spieren. Hierdoor kan er vloeistof en ontlasting uit het lichaam ontsnappen. Door de geur kan dit vervelend zijn voor de aanwezigen. Daarnaast kan er besmettingsgevaar zijn.

Wanneer het lichaam snel na het overlijden wordt gekoeld, wordt het ontbindingsproces geremd. Daarom is een kist geen eerste prioriteit bij overlijden. Wel een juiste behandeling van het lichaam zodat een probleemloze opbaring mogelijk is.

Er kan op verschillende manieren worden gekoeld. Bij een opbaring thuis wordt er vaak onder de overledene een plaatvormig koelelement gelegd. In een uitvaartcentrum wordt een overledene in een gekoelde ruimte gelegd.

Niet een kist, maar een koeling is een van de eerste zaken die geregeld moet worden na het overlijden.

Uitvaartverzorger

Na een overlijden komen er veel zaken op de nabestaanden af. Er moet veel worden geregeld. Er zijn mensen die u hierbij kunnen helpen. Een uitvaartverzorger is bekend met alle aspecten die bij een overlijden komen kijken. Overigens bent u verplicht om na het overlijden de dood officieel te laten vaststellen door een arts. Bij een overlijden thuis is dat meestal de huisarts.