Wel of geen uitvaartverzekering

Een groot gedeelte van de mensen hebben een uitvaartverzekering afgesloten. Er zijn verschillende varianten mogelijk van uitvaartverzekeringen, denk hierbij aan de natura verzekering waarbij de gewenste uitvaart met een vast pakket diensten door de verzekeraar wordt uitgevoerd. Het is alleen niet onze intentie al deze verzekeringsvormen toe te lichten ook omdat dit per verzekeraar verschilt.

Waar wij u vooral op willen wijzen is dat een uitvaartverzekering geen wettelijke verplichting is. U kunt zelf bepalen om deze wel of niet af te sluiten. Hierin moet u zelf een afweging maken. Bij Kassa hebben ze hier een artikel aan besteedt wat een goed startpunt geeft als hulp bij uw keuze. Wilt u een oordeel van de toezichthouder op uitvaartverzekeraars lezen, dan kunt u het rapport van de Autoriteit Financiele Markten erop naslaan.

Ongeveer 70% van de Nederlanders heeft iets geregeld voor zijn of haar uitvaart.

Bron: Kassa

 Wel of geen verzekering: u kunt altijd een kist uitzoeken bij Doodskist.nl

Ik heb een verzekering, wat kan ik zelf bepalen?

Om goed duidelijk te hebben wat er mogelijk is binnen uw verzekering is het handig om de voorwaarden hiervan goed door te nemen. Elke verzekeraar biedt haar diensten op andere wijze aan. U kunt sowieso altijd zelf uw kist kiezen. Als u kiest voor een uitvaartkist van Doodskist.nl, dan kunt u deze keuze bijvoorbeeld laten vastleggen in een verklaring.

Daarnaast kunt u ook zelf een uitvaartverzorger kiezen die de uitvaart voor u regelt. Bij een kapitaalverzekering bent u volledig vrij in uw keuze voor een uitvaartverzorger. Maar ook bij een natura uitvaartverzekering behoort dit tot de mogelijkheden. De verzekeraar stelt dan vaak dat een deel van de verzekerde waarde wordt uitgekeerd. Toch kan de keuze voor een onafhankelijke uitvaartbegeleider ook dan beter uitvallen.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Een uitvaart kost op dit moment gemiddeld 8000 euro. Uiteraard is dit afhankelijk van uw wensen voor onder andere een doodskist. Om uw nabestaanden niet te belasten met de kosten van uw uitvaart heeft u de mogelijkheid een uitvaartverzekering af te sluiten. Deze uitvaartverzekering keert een geldbedrag uit bij overlijden voor uw uitvaart of geeft u een pakket aan uitvaartdiensten.

Waarom goed vergelijken van uitvaartverzekeringen nuttig is

70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering en 90% van de markt wordt bepaald door 5 uitvaartverzekeraars. Op voorwaarden en premies zitten er verschillen tussen deze verzekeraars. Overstappen van uitvaartverzekering is in de meeste gevallen niet gunstig. Daarom is het voor het afsluiten ervan goed om uitvaartverzekeringen goed te vergelijken.

Hoe u eenvoudig uitvaartverzekeringen kunt vergelijken

Om u op weg te helpen bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen heeft elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl een handige website. De veelgestelde vragen pagina op de site geeft nuttige antwoorden en uitvaartverzekeringen vergelijken kan eenvoudig via het vergelijkingsoverzicht.

Uitvaart dekt kosten doodskist: wat moet je weten?

Een uitvaartverzekering dekt de kosten die gemaakt worden voor de doodskist. Toch is niet iedere uitvaartverzekering hetzelfde. Sterker nog, er zijn verzekeringen waarbij u niet vrij bent in de keuze voor een grafkist.
Hierover vertellen we u graag meer:

Naturaverzekering

Veel Nederlanders hebben (of kiezen) een natura uitvaartverzekering. Deze verzekering is vaak iets goedkoper dan de andere soorten uitvaartverzekeringen. Dat heeft ook een reden. Bij een naturaverzekering is namelijk vooraf bepaald welke producten en diensten zijn meeverzekerd en tegen welk budget. Dat geldt ook voor de doodskist.
Doordat vooraf is bepaald wat is verzekerd, is het ook goedkoper voor de uitvaartverzekeraar, want die kan met vaste partijen en leveranciers prijsafspraken maken.
Het probleem hiervan is de nabestaanden weinig keuzevrijheid hebben. Het budget voor de doodskist is namelijk vooraf al bepaald. Hetzelfde geldt voor de leveranciers waar de kist kan worden afgenomen.

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering kent wel volledige keuzevrijheid. Bij dit type uitvaartverzekering krijgen de nabestaanden na overlijden een som geld overgemaakt van de uitvaartverzekeraar.
Het bedrag dat wordt uitgekeerd door een kapitaalverzekering mag helemaal vrij worden ingevuld om de uitvaart vorm te geven. De nabestaanden mogen dus zelf kiezen hoeveel geld ze willen besteden aan de doodskist en welke leverancier ze hiervoor inschakelen.

Nog geen uitvaartverzekering?

Heeft u nog geen uitvaartverzekering? Maar wilt u wel een goede dekking voor de kosten van een doodskist. Dan kunt u via verschillende websites uitvaartverzekeringen vergelijken.
Bij het kiezen van een polis zijn dit de belangrijkste zaken waar u op moet letten:
•         Het soort verzekering (natura, kapitaal of een combinatie hiervan)
•         Wat precies is verzekerd (geld of natura)
•         Hoe hoog de dekking is
•         Hoeveel premie u betaalt
•         Hoe lang u premie betaalt