Een uitvaartbegeleider is onmisbaar!

Tegenwoordig hebben mensen vaak creatieve ideeën om het laatste afscheid vorm te geven. Dit is goed mogelijk, maar zelfs een eenvoudige uitvaart kan aardig wat hoofdbrekens opleveren. Het is raadzaam om een uitvaartbegeleider in te schakelen. Iemand die goed naar u kan luisteren, over de juiste contacten beschikt en ervaring heeft. U kunt dan, indien gewenst, toch zoveel mogelijk zelf organiseren. Een goede uitvaartbegeleider respecteert uw wensen.

Na het overlijden zijn er zaken die alleen professionals mogen regelen. Dit is door de wet geregeld. Zo moet een arts de dood vaststellen. Een uitvaartbegeleider is ook een professional. Hierna volgen voorbeelden van zaken die via een officiële weg geregeld moeten worden of die problematisch kunnen worden als u zelf de uitvaart organiseert.

De uitvaartbegeleiders op Doodskist.nl zijn mensen met passie voor hun beroep. Zij willen u helpen bij het overlijden van een naaste.

De uitvaartbegeleider is te zien als een ‘master of ceremony’

De uitvaartbegeleider kent als ervaringsdeskundige alle aspecten van het vak. Zij kunnen ervoor zorgen dat u op geen enkel moment tegen problemen aanloopt.

Wat doet een uitvaartbegeleider?

Een uitvaartbegeleider regelt alles omtrent een begrafenis of crematie, vanaf het overlijden tot en met de nazorg staan zij voor u klaar. Dit betekent niet automatisch dat u alles uit handen geeft. Een goede uitvaartbegeleider luistert naar uw wensen en zorgt voor rust en overzicht.

Wanneer iemand overlijdt, moeten er praktische zaken worden geregeld. Waar wordt de overledene opgebaard? Hoe vindt de opbaring plaats? Wanneer is de uitvaart? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die op u af komen. Er zijn mogelijk veel aspecten waar u niet aan denkt. Zaken die u over het hoofd ziet. Wanneer bijvoorbeeld een persoon overlijdt, begint direct de ontbinding van het lichaam. Dit proces kan worden geremd, maar daarvoor moet bijvoorbeeld wel een koeling worden geregeld.

Er zijn veel aspecten aan een uitvaart die niet geregeld kunnen worden door de nabestaanden zelf. Een voorbeeld hiervan zijn begraafplaatsen die een webagenda hanteren die alleen toegankelijk is voor uitvaartbegeleiders. Sommige zaken zijn ingewikkeld om te regelen. Bijvoorbeeld het snel en correct laten plaatsen van een rouwadvertentie.

Enkele voorbeelden van zaken waarbij een uitvaartbegeleider u kan helpen:

 • Koeling na overlijden

  Het is mogelijk om een overledene te koelen. Een uitvaartbegeleider kan dit in korte tijd voor u regelen.

 • Laatste zorg

  De overledene krijgt een laatste verzorging. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat de mond en de ogen open gaan staan. Een langdurig ziekbed kan een weerslag hebben op het lichaam. Een uitvaartverzorger weet waarop te letten om de overledene er mooi en waardig uit te laten zien.

 • Vervoer

  Wanneer een persoon is overleden in een ziekenhuis of verzorgingstehuis, moet de overledene soms snel vervoerd worden naar de plaats van opbaring. Het kan lastig zijn om dit zelf te regelen en de uitvaartbegeleider weet de juiste wegen te bewandelen.

 • De beschikking over een netwerk

  Contactgegevens van crematoria en beheerders van een begraafplaats.

  Bij crematoria zijn een aantal regels van toepassing. Het reserveren van een tijdstip willen zij alleen doen via een uitvaartbegeleider.

  Vooral de kleinere begraafplaatsen worden beheerd door mensen die dit naast hun andere werk doen. Om als nabestaande in contact te komen met deze mensen is vaak ingewikkeld, omdat contactgegevens nergens staan vermeld. Uitvaartbegeleiders hebben een groot bestand met contactgegevens en kunnen u assisteren om een begraafplaats te reserveren.

 • Regels bij crematoria

  Crematoria hebben vaak een strak schema, waarbij verschillende plechtigheden elkaar opvolgen. Wanneer uw crematie uitloopt, komen zij in de problemen met de volgende uitvaart. Daarom hanteren zij soms forse tarieven als de toegestane tijd wordt overschreden.

 • Logistiek en planning

  Uitvaartbegeleiders zijn te zien als ‘masters of ceremony’. Zij regelen alle aspecten in de aanloop naar de uitvaart. Zijn zijn dag en nacht voor u bereikbaar. Tijdens de uitvaart houden zij alle praktische zaken in de gaten. Ook wanneer u bijvoorbeeld zelf niet graag spreekt voor een groep, kunnen zij op basis van uw verhaal de voordracht doen. En als er iets plotseling misgaat, dan hebben zij dat weer snel op orde.

  Een uitvaartbegeleider zorgt ervoor dat praktische problemen worden gemeden. U kunt het proces uit handen geven en u volledig richten op het afscheid van de overledene.

Aangesloten uitvaartbegeleiders

Vul hier uw plaats of postcode in en vindt de dichtstbijzijnde uitvaartbegeleider

Zoek in de buurt