Begraven of cremeren in foetushouding.

Suzan van der Schenk

Vanaf juli 2016 zal AkidiA Uitvaartkisten de Pu-Rest kisten van Suzan van der Schenk in haar assortiment opnemen. De kisten maken het mogelijk een overledene in zijligging of foetushouding te begraven of cremeren.

Hans van der Heijden van AkidiA heeft Suzan dit jaar op 28 februari ontmoet in Arnhem, tijdens de uitvaartbeurs. Na een interessant gesprek vroeg Suzan of ze eens langs mocht komen, omdat ze volgens eigen zeggen iets bijzonders gemaakt had. Twee weken later kwam Suzan naar de showroom van AkidiA in Rotterdam. Hier heeft het gehele AkidiA-team zich verbaasd over het bijzondere verhaal van Suzan, maar vooral over hoe zij dit heeft vertaald naar een kwalitatief hoogwaardig product. De kisten stralen een enorme creativiteit uit, met behoud van simplistische schoonheid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De inspiratie voor de kisten is direct te herleiden naar Suzan, die door haar ziekte geconfronteerd wordt met haar sterfelijkheid. “Het is een natuurlijke houding en voor mezelf besefte ik dat het een koesterende gedachte is om terug te keren naar de houding waarin je ook in de moederschoot zat. Het verlies van mijn geliefden kan ik niet wegnemen. De aandacht en zorgzaamheid voor het lichaam, na het overlijden, geeft een zekere rust, zowel bij hen als bij mij.”

Nadat Suzan haar ontwerpen heeft laten zien, zijn er verschillende gesprekken geweest en is alles in een stroomversnelling geraakt. Door de levensverwachting van Suzan, is tijd van groot belang.

Suzan is inmiddels door zowel kranten, tijdschriften als diverse radiostations benaderd. Daarnaast heeft ze 23 april jongstleden haar producten gepresenteerd tijdens de uitvaartbeurs in Amsterdam, waar ze haar verhaal mocht vertellen aan de bezoekers. Tijdens de beurs in de Westerkerk was al duidelijk dat Suzan definitief had gekozen voor AkidiA als partner voor verkoop en distributie van haar product.

cocon+vilt+1

De Pu-Rest kisten zijn de eerste serie uitvaartkisten waarbij het mogelijk is om in foetushouding te liggen, zonder uit te wijken naar een extreem grote kist. De kisten zijn geschikt voor crematie, maar voldoen ook aan alle eisen die gesteld worden aan het begraven op een natuurbegraafplaats.

De kisten die Suzan van der Schenk ontworpen heeft zijn geschikt voor iedereen, maar bieden extra mogelijkheden voor mensen die zoeken naar een natuurlijke houding die wellicht beter bij hen past. Ook bieden de kisten een uitkomst voor bijvoorbeeld lichamelijk gehandicapten. AkidiA ziet deze serie kisten als een aanwinst op hun reeds uitgebreide assortiment van massieve kisten en kisten van natuurlijke materialen.

“We zien de laatste tijd steeds vaker dat men geen standaard programma wil afdraaien, maar op een persoonlijke manier afscheid wil nemen. De kisten die Suzan van der Schenk ontworpen heeft passen helemaal bij deze trend. De PU-REST kisten zijn een goed concept, prachtig en een heel bijzondere aanvulling op de grafkisten die in de markt beschikbaar zijn. Suzan is een heel bijzonder persoon die juist door haar huidige situatie in staat is door te dringen tot de kern van een goed kistontwerp. Schoonheid door pure materialen en organische vormgeving.” – Tim van ‘t Veer, AkidiA Uitvaartkisten

De Pu-Rest kisten zullen binnenkort ook te bestellen zijn op Doodskist.nl.