Laatste Vlucht Ballonverstrooiingen

Vandaag op Doodskist.nl een interview met Marleen van der Ziel – van Beek. Met haar bedrijf Laatste Vlucht biedt zij nabestaanden de kans om de as van hun geliefde via een ballon te verstrooien.

IMG_7089

Wat is een ballonverstrooiing?

Wanneer men na het overlijden van een dierbare heeft gekozen voor crematie, komt daarna vaak de vraag: wat doen we met de as? Uiteraard is het mogelijk deze te verstrooien op een strooiveld, of in een urn op de schoorsteenmantel te houden. Wanneer men dit niet wil en op zoek is naar een meer bijzondere asbestemming bieden wij een mooi alternatief met de ballonverstrooiing.

Bij de ballonverstrooiing gaat de as bij een volwassene in twee heliumballonnen van zo’n 1,80 m doorsnede. De nabestaanden kunnen zelf een speciale plek kiezen waar ze de ballon willen oplaten, vaak gebeurt dit op een symbolische datum.

Wij staan dan op de afgesproken tijd en plaats klaar met de ballonnen, om deze vervolgens over te dragen aan de familie. Wanneer zij er aan toe zijn, kunnen ze de ballonnen los laten. Op afstand maken wij foto’s en video’s voor de familie, zodat zij een persoonlijke reportage hebben van dit bijzondere moment.

Men houdt vaak een ceremonie. Er wordt wat gezegd, er speelt muziek of men brengt een toast uit op een goede vlucht. Soms zitten er ook linten of persoonlijke kaarten aan de ballonnen bevestigd.

Het letterlijk loslaten van een geliefde is heel symbolisch. Het oplaten van de ballonnen heeft iets moois en positiefs. Laatst zei iemand: ‘’Dit is het enige afscheid waarbij je omhoog kijkt.’’ Dat is een hele treffende omschrijving.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan men de ballonnen vaak zo’n 20 minuten nakijken. De ballonnen zelf zijn zo’n anderhalf uur onderweg, dan zijn ze op 20 a 25 km hoogte en ploffen ze uit elkaar. De as wordt dan meegenomen door de wind en belandt weer op aarde.

IMG_7209

Waarom kiest men voor een ballonverstrooiing?

Het oplaten van de ballonnen is heel sereen en vredig. Je kan hier een persoonlijke ceremonie aan verbinden, wat een hele andere lading heeft dan ‘’met de urn onder de arm’’ naar huis.Soms vinden mensen het ook niet prettig om as in huis te hebben. Ze vragen zich ook af wat er dan mee gebeurt als ze zelf komen te overlijden, dan belast het hun kinderen bijvoorbeeld weer. Men zoekt een alternatief.

Wat is jouw motivatie geweest om Laatste Vlucht te ontwikkelen?

Ik was zelf erg teleurgesteld over de asverstrooiing van mijn vader, ik wil anderen dat gevoel besparen. Zo’n 4 tot 5 jaar geleden zag ik op tv een programma waar testen werden gedaan met weerballonnen. Aan deze ballonnen werden bakjes met as van gecremeerde huisdieren gebonden. Aan de ballonnen was ook een camera bevestigd. Na het oplaten van de ballonnen was via die camera goed te zien hoe de aarde steeds kleiner werd naar mate de ballonnen verder stegen, dit vond ik toen zo indrukwekkend.

Vervolgens ben ik gaan uitzoeken wat de mogelijkheden en eigenschappen van deze ballonnen waren. Na het nodige onderzoek & testen hebben wij een goede werkwijze gevonden en was Laatste Vlucht geboren.

IMG_6530

Hoe gaat het proces precies in zijn werk?

Wij komen de as persoonlijk ophalen bij families, zo kunnen wij direct kennis maken en het één en ander doorspreken. Vaak verbinden wij hier dan ook een locatiebezoek aan, zodat we weten waar de ballonnen zullen worden opgelaten.

Kun je de ballon vanaf elke gewenste locatie oplaten?

In principe mag en kan het overal, maar tussen de bomen in het bos is niet zo’n goed idee. Vaak kiest men voor een natuurgebied of het strand, maar soms ook voor de eigen achtertuin. Er zit meestal een mooi, persoonlijk verhaal achter de gekozen locatie.

Waar haal jij de meeste voldoening uit?

Uit het feit dat mensen dankbaar zijn, er komen vaak zulke mooie reacties. Daarnaast weet ik hoe teleurgesteld je zelf kan zijn wanneer het geen mooie verstrooiing is, ik vind het fijn dat andere mensen hier wel een waardevolle herinnering aan over houden. De ceremonie rond het loslaten van de ballonnen helpt bij de rouwverwerking, dat ik daar een rol in mag spelen is heel bijzonder.

Zijn de ballonnen niet schadelijk voor het milieu?

Nee, de ballonnen die wij gebruiken gedragen zich anders dan de ballonnen die we kennen van feestjes. Onze ballonnen stijgen zo hoog en spatten met zo’n kracht uit elkaar, dat ze als het ware oplossen. Daarnaast zijn de ballonnen van biologisch materiaal. De as die daarna weer op de aarde terugkomt is een bron van voeding voor de natuur.

Voor meer informatie over Laatste Vlucht kunt u kijken op www.laatstevlucht.nl