Kleine Ster Uitvaartbegeleiding

Kitty-809205

Vandaag op Doodskist.nl een interview met Kitty van Dijk. Zij is het gezicht achter Kleine Ster Uitvaartbegeleiding. Kleine Ster is gespecialiseerd in de uitvaarten van baby’s vanaf 16 weken zwangerschap, kinderen en jongeren, maar ook de uitvaarten van volwassenen kan verzorgen. Anna Speksnijder heeft namens Doodskist.nl het genoegen gehad een kop thee te drinken met Kitty, haar interview leest u hier:

Wat is jouw motivatie geweest om uitvaartbegeleider te worden?

Ik heb ruim 20 jaar op de verloskamers in het Sint Franciscus Gasthuis gewerkt, hier kreeg ik te maken met doodgeboren kindjes. Ik merkte dat ik veel van mezelf kwijt kon in de verzorging van de kindjes, maar ook in de begeleiding van de ouders. Ik vond dit toen al heel waardevol om te doen.

Toen kwam er een tijd dat de verpleging niet meer kon zijn wie zij vroeger was. Waar het werk eerder een roeping was, werd het commerciëler en gingen de verzekeraars de dienst uit maken. Toen dacht ik: als ik hier tot mijn 65e moet werken word ik niet gelukkig. Door mijn eerdere ervaring met doodgeboren kindjes en na veel overleg heb ik de stap genomen de opleiding tot uitvaartbegeleider te volgen bij Meander Uitvaartopleidingen. Dit heb ik kunnen doen met medewerking van de afdeling waar ik werkte. Zij stonden het toe mijn werk en studie te combineren. Tijdens mijn opleiding heb ik mijn bedrijf Kleine Ster opgezet waar ik, na het behalen van mijn certificaat van bekwaamheid, sinds juli 2010 werkzaam ben. Kleine Ster is gespecialiseerd in de uitvaartbegeleiding na het overlijden van een kind, maar dit neemt niet weg dat ik het organiseren van een uitvaart van volwassenen even waardevol vind.

Waarin verschilt de uitvaart van een kind met de uitvaart van iemand op leeftijd?

Het grootste verschil zit in de begeleiding. Technisch gezien is een uitvaart een uitvaart. Je hebt ervoor geleerd, dus je weet welke praktische stappen er ondernomen moeten worden. Maar de begeleiding van ouders die een kind verliezen is heel anders. Mijn eerdere werk op de verloskamer helpt me bij mijn huidige werk. Ik begrijp wat de kraamvrouw doormaakt en welke lichamelijke klachten een moeder kan hebben. Buiten het verdriet dat de ouders hebben, heeft de vrouw ook een bevalling achter de rug. De meeste reguliere uitvaartondernemers beschikken niet over die kennis.

Ik probeer kindjes vaak thuis bij de ouders op te baren. Ik heb een speciale babykoeling waardoor dat mogelijk is. Ik merk dat mensen dat vaak prettiger vinden. Soms staan ze hier in het begin afkeurend tegenover en willen ze het kindje niet meenemen. Wanneer ik dan uitleg wat daar de voordelen van zijn, kiezen ze er vaak voor om het wel te doen. Uiteindelijk is men dan dankbaar dat ze het kindje toch bij zich hebben gehad. Voor de verwerking is het goed om thuis, in je eigen omgeving afscheid te kunnen nemen van je kind.

Wanneer het kindje in het ziekenhuis overlijdt kun je er voor kiezen om het achter te laten in het mortuarium. Soms is er dan de mogelijkheid om het kindje te bezoeken, dan kom je in een klinische ruimte en mag je even een half uurtje op bezoek. In een rouwcentrum is dit vaak hetzelfde, dit is er natuurlijk wel veel beter op ingesteld om families te ontvangen. Maar je moet nog steeds op afgesproken tijden langskomen. Wanneer je het kindje thuis hebt kan het in zijn of haar eigen bedje liggen en kun je er naartoe wanneer je het wil.

Soms is het niet mogelijk om het kindje thuis te houden. In dat geval bied ik de mogelijkheid om het kindje op te baren in mijn kantoor aan huis. Zo kan de familie toch op bezoek komen wanneer zij dit willen. Dit biedt families de kans om zo veel tijd te nemen als zij zelf nodig hebben. Ik vind het heel waardevol om dit stukje extra te mogen bieden.

Wat is jouw manier om met de emoties van jouw werkzaamheden om te gaan?

Natuurlijk neem je je werk mee naar huis, maar ik heb wel het vermogen een knop om te zetten. Van nature ben ik een nuchter persoon, ik ben niet heel emotioneel. Dat wil niet zeggen dat ik hard ben, natuurlijk sta ik ook wel eens met tranen in mijn ogen. Wel kan ik het onderscheid maken tussen mijn verdriet en het verdriet van een ander. Ik kan even een moment mijn gevoel uitschakelen zodat ik de familie goed kan ondersteunen. Ik moet er voor de familie zijn en zorgen dat er dingen geregeld worden.

Hoe groot kan de rol van nabestaanden of ouders zijn tijdens de vormgeving van de uitvaart?

Heel groot, ik bied alleen verschillende mogelijkheden. Ik begin vaak met de uitleg dat een aantal zaken de eerste dag moeten worden afgesproken, zoals de dag en tijd van de uitvaart. Het invullen van de plechtigheid komt in de loop van de dagen die volgen. Ik wil altijd graag weten waar het gevoel van de familie ligt. Sommige mensen weten niet wat de voor en nadelen van verschillende opties zijn, weinig mensen zijn ervaren in het organiseren van een uitvaart. Ik probeer ze dan zo goed mogelijk voor te lichten, maar de beslissing moet echt bij de families zelf vandaan komen.

Vaak zijn de tarieven ook belangrijk bij het maken van bepaalde keuzes. Voor ik weet wat de kosten zijn, ga ik eerst in gesprek met de familie. Zodra ik in grote lijnen weet wat de wensen zijn, kan ik hier een passende begroting voor maken. De kosten van een uitvaart zijn compleet afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Ik laat daarom voorbeelden zien, maar laat het altijd volledig aan de familie om hier keuzes in te maken.

Voor meer informatie kijkt u op www.uitvaartkleinester.nl.

U kunt 24 uur per dag contact opnemen met Kitty van Dijk via 06-12620598.