Greenleave wil af van spaanplaat uitvaartkisten

De organisatie die zich bezighoudt met de duurzame uitvaart, GreenLeave, roept uitvaartondernemers op om snel werk te maken van een alternatief voor de uitvaartkist van spaanplaat. Behalve het materiaal zijn ook de lijmsoorten die worden gebruikt om de kist in elkaar te zetten, belastend voor het milieu.

Momenteel wordt nog bij zo’n 70 tot 80% van de uitvaarten voor een spaanplaten kist gekozen. De schadelijke lijmen komen in de grond bij een begrafenis, of geven vervuiling bij verbranding in een crematieoven. Volgens GreenLeave kan spaanplaat worden vervangen door andere materialen zoals hout of geperste natuurlijke materialen die uit hergebruik worden verkregen. Ook voor de binnenbekleding en de lijmen die meestal gebruikt worden, zijn milieuvriendelijkere alternatieven beschikbaar.

Natuur NA-12

Natuur NA-12

Over AkidiA Uitvaartkisten

Het behoeft geen betoog dat AkidiA uitvaartkisten erg blij is met deze lobby van GreenLeave. AkidiA maakt al sinds haar bestaan sinds 2003 kisten van massief hout en natuurlijk materiaal zoals Wilgentwijg, Bamboegras en zelfs Karton. Het milieu heeft altijd een belangrijk rol gespeeld bij de overweging om voor ander materiaal te kiezen dan spaanplaat. Zelfs bij de kap van bomen bestemd voor onze kisten worden er voor elke gevelde boom 2 nieuwe terug geplant zodat er aanwas is in plaats van afbreuk of consolidatie. Eiken en beuken worden nog wel gemaakt maar lang niet meer in de aantallen van vroeger. Tegenwoordig is er steeds meer vraag naar snelgroeiend hout zoals populier en naaldhout, beiden met hun eigen karakter. Wilgentwijg is een snoei product dat ook weer aan groeit datzelfde geldt voor bamboegras.

Puur PU-10K

Puur PU-10K

Seker DO-01

Seker DO-01

Krachten bundelen

“Er zijn al diverse duurzamere varianten op de markt”, aldus GreenLeave voorzitter Evert de Niet. “Vaak zijn die echter nog prijziger dan de spaanplaten kisten, waardoor ze nog weinig verkocht worden. Andersom kunnen producenten door de kleine afname niet goedkoper produceren. Alleen door als branche de handen in een te slaan kunnen we die cirkel doorbreken”. GreenLeave vindt dat de uitvaartondernemers hun inkoopkrachten moeten bundelen en gezamenlijk het gesprek met de kistenleveranciers aan moeten gaan zodat er op korte termijn betaalbare duurzame alternatieven beschikbaar komen.

“In Duitsland zijn uitvaartkisten van spaanplaat al verboden. Het is dan niet meer dan logisch dat wij in Nederland ook de overstap naar duurzamere uitvaartkisten maken”, aldus De Niet. GreenLeave streeft ernaar dat er vanaf 2020 geen spaanplaten uitvaartkisten meer gebruikt worden.

Seker GE-60

Seker GE-60

Seker GE-50

Seker GE-50

Over Stichting GreenLeave

Bij GreenLeave zijn 13 uitvaartondernemingen aangesloten. Zij bieden de consument een breed aanbod aan duurzame producten en diensten. Uitgangspunten daarbij zijn: het gebruik van hernieuwbare en zoveel mogelijk lokale grondstoffen, het vermijden van bestrijdingsmiddelen of giftige stoffen, een energiezuinig productieproces, en zorgen voor eerlijke arbeid. Dit heeft geleid tot een reeks concrete criteria voor de duurzame uitvaart, die zijn getoetst door Natuur & Milieu. Daarnaast handelen de aangesloten uitvaartondernemingen ook in hun eigen bedrijfsvoering vanuit het gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en leggen zij hierover verantwoording af.

Met vriendelijke groet,

Hans van der Heijden

Namens AkidiA Uitvaartkisten