APS Studio en Après la Vie Academie ontwikkelden een module Marketing voor uitvaartondernemers

Bureau APS is de samenwerking aangegaan met Après la Vie Academie. Samen ontwikkelden zij een module Marketing voor uitvaartondernemers, de opleiding ‘APS Studio’ start in november van dit jaar. Op doodskist.nl vertelt Anna Speksnijder van Bureau APS waarom deze opleiding ook voor u relevant kan zijn. Hans van der Heijden spreekt Anna in haar kantoor in Rotterdam.

Een opleiding marketing voor uitvaartondernemers, wat is jouw motivatie geweest dit te ontwikkelen?

‘’Hoewel het aantal uitvaartondernemers in de afgelopen tien jaar flink toenam, stijgt het sterftecijfer niet in hetzelfde tempo. Een groot aantal uitvaartbegeleiders is voor zichzelf begonnen. Vol goede moed gaat men aan de slag met het schrijven van een ondernemersplan, de aanmelding bij de KvK en het plaatsen van een advertentie in de lokale krant. Maar vaak ontbreekt het aan een duidelijke positionering. Helaas merken wij dat een groot aantal zelfstandigen vervolgens te weinig uitvaarten heeft om de onderneming draaiende te houden.

De markt is verzadigd en het is meer dan ooit belangrijk om op te vallen. Startende ondernemers willen vaak zo breed mogelijk communiceren, omdat ze denken dat dit een grote doelgroep aantrekt. Maar dat iedereen ooit doodgaat, betekent niet dat iedereen tot de doelgroep behoort. Sterker nog: als men iedereen algemeen aanspreekt, is de kans juist groot dat niemand zich persoonlijk aangesproken voelt. Om uit te kunnen dragen waar een onderneming voor staat en waarom mensen juist voor dat bedrijf moeten kiezen, heb je een gedegen onderzoek nodig. In de module Uitvaartmarketing van APS Studio ondersteunen wij starters en uitvaartbegeleiders die in de eerste ondernemersjaren vastlopen.’’

Hoe ziet het traject van de opleiding er uit?

‘’De opleiding duurt 10 weken. De studenten starten zelfstandig met de eerste onderzoeksfase via de online leeromgeving van Après la Vie Academie. In de eerste fase doen de studenten onderzoek naar hun toegevoegde waarde in de markt, de behoeftes van hun doelgroep en hun positie in de regio. Uiteraard begeleiden wij hen met alle vragen onderweg. Aan het eind van de eerste fase is er een praktijkdag bij de Academie in Vleuten. Hier vertalen wij alle relevante marketingmodellen naar de uitvaartbranche. Zo krijgen ondernemers alleen de informatie die ze ook daadwerkelijk handvatten biedt voor de toekomst.

Vervolgens starten de studenten aan de tweede online fase. Waar de eerste fase een feitelijke toon heeft, gaan we in de tweede fase meer in op smaak en sfeer. De uitvaartbegeleiders maken moodboards en sfeerkaarten waarin hun eigen smaak en stijl zo goed mogelijk naar voren komt. Zo wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar verschillende marktsegmenten en smaakgroepen, ontdekken de studenten welke leveranciers het best bij hun visie aansluiten en leren ze over de psychologie achter kleurgebruik, fonts en logo’s. Daarnaast zoekt men naar de juiste mediadragers voor hun marketinguitingen. Als uit het doelgroeponderzoek bijvoorbeeld is gebleken dat de beoogde doelgroep zich voornamelijk online bevindt, doet de student onderzoek naar de verschillende online mediakanalen, de kosten en de frequentie van de uitingen. Zo weten ze precies welke media het grootste bereik hebben en hoe ze deze het best kunnen inzetten.

Ook na deze fase is er een lesdag in Vleuten. Tijdens deze dag zoeken we wederom de verdieping op de lesstof van de gemaakte opdrachten. Klassikaal bespreken we bijvoorbeeld waar een goede advertentie aan voldoet, hoe men volgers op Social Media genereert en leren we studenten de feiten achter SEO. Uiteraard is er tijdens de online fases, maar ook tijdens de praktijkdagen alle ruimte om te sparren en vragen te stellen.

Nu de studenten precies weten waar hun bedrijf voor staat, wie hun doelgroep is en hoe ze de juiste emoties overbrengen middels vormgeving, beeld en tekst, voegen wij alle informatie samen in een startklaar communicatiepakket. Dit doen we tijdens de creatiedag bij ons in Rotterdam. Hier staat ons team klaar om alle kennis en informatie die de studenten de afgelopen periode hebben opgedaan in een sterke visuele identiteit te gieten. Onze fotograaf en visagist zorgen dat de studenten een tweetal goede profielfoto’s hebben voor hun Facebook, LinkedIn en andere uitingen. Twee vormgevers voegen alle informatie samen in een pakkende huisstijl met o.a. een logo, kleurkaart, briefpapier, offertemap, visitekaartje en een stijlvolle advertentie. En uiteraard bespreek ik met hen de strategie voor het komende jaar. Zo hebben de ondernemers alle tools om een goede start te maken als zelfstandige.’’

 

Wat wil je de studenten meegeven?

‘’Ik vind het belangrijk dat uitvaartondernemers keuzes maken die bij hen en hun doelgroep passen. Vaak vragen ondernemers ons of het een goed idee is om op Facebook te adverteren, een reclamebord op een rotonde te plaatsten of een betaald item op een commerciële tv-zender te laten draaien. Als ondernemers hun positie 100% hebben uitgedacht hoeven ze hier niet meer over na te denken. Dan weet je namelijk precies wat er in lijn van je bedrijf past. Met APS Studio wil ik bij ondernemers vooral de twijfel wegnemen en hen een krachtig begin als zelfstandige geven. Ik baal ervan als ik zie dat ik echt een goede uitvaartbegeleider voor me heb, die niet genoeg werk krijgt omdat hij of zij de verkeerde marketingbeslissingen maakt. Vaak kost dit hen geld dat er eigenlijk niet is en betalen de reclame investeringen zich niet terug. Als ondernemers weten we allemaal hoe belangrijk je bedrijf voor je is, ook ik voel dat iedere dag. Dit is precies de reden dat ik vind dat het tijd wordt dat wij onze kennis toegankelijker maken. Ik vind dat iedere uitvaartbegeleider die echt iets wil toevoegen aan de branche de kans moet krijgen zich te ontwikkelen. En klanten werf je nu eenmaal alleen als je zichtbaar bent.’’

Waarom de samenwerking met Apres la Vie Academie?

‘’Hoewel wij inmiddels behoorlijk wat kennis hebben opgebouwd over marketing in deze branche, moeten we niet pretenderen dan ook direct als opleidingsinstituut aan de slag te kunnen. Daarom ben ik voor de zomer met mijn plan naar Anja van Wingerden van Après la Vie Academie gegaan. Ik vind haar een sterke vrouw met een duidelijke visie, dus daar was voor mij de eerste connectie gelegd. Daarnaast richt de Academie zich niet alleen op het opleiden van goede uitvaartbegeleiders, maar bieden zij ook interessante nascholing, dit leek mij de perfecte plek voor APS Studio. En niets bleek minder waar. De academie heeft zo veel kennis in huis, hun didactische aanpak en ons lesprogramma blijkt een krachtige combinatie. We vullen elkaar aan, zo krijgen studenten het beste van twee werelden.‘’

Voor wie is de opleiding geschikt?

‘’De module Uitvaartmarketing van APS Studio is bedoeld voor startende uitvaartondernemers, uitvaartbegeleiders die na een langere periode bij een organisatie te hebben gewerkt voor zichzelf beginnen en ondernemers die al even bezig zijn maar vastlopen. Op het moment dat je precies weet wat jouw toegevoegde waarde is, waarom mensen voor jouw dienstverlening kiezen en je uitvaarten in overvloed hebt is deze opleiding niet relevant. Maar als je graag jouw koers voor de komende jaren constructief wil uitzetten, de marketingmanager van jouw uitvaartonderneming wil worden en binnen een paar jaar een gezond bedrijf wil draaien, dan is APS Studio het startpunt.’’

In de uitvaartbranche verkoopt men een emotie. Nabestaanden kiezen voor dienstverlening als het totaalplaatje klopt en zij zich herkennen in een uitvaartonderneming. Hoe de uitvaartorganisatie met hen communiceert, is essentieel voor het succes van de onderneming. Met een inspirerende cursus helpt APS Studio starters of uitvaartondernemers die vastlopen om zich krachtiger te profileren. Na verschillende theorieopdrachten en drie creatieve praktijkdagen weten uitvaartbegeleiders precies waar hun onderneming voor staat. Zo hebben zij altijd een goed verhaal klaar, of zij nou in de supermarkt staan of op een verjaardag zijn. De studenten gaan bovendien naar huis met een startklaar communicatiepakket met onder meer een professionele portretfoto, pakkende huisstijl en stijlvolle advertentie. Prijzen voor deze training starten al vanaf 647,- euro. Vraag op studio@bureau-aps.com meer informatie aan of meld je aan via https://www.bureau-aps.com/uitvaart-marketing/.