Een fijn gesprek met 2 doortastende dames die elkaar 7 jaar geleden voor het eerst ontmoetten en nu samen succesvol Sereen Uitvaartbegeleiding runnen.

Wanneer is Sereen Uitvaartbegeleiding ontstaan?

Zeven jaar geleden gooiden Petra Verschoor en Sylvia van Leeuwen van Sereen Uitvaartbegeleiding  het roer om. Zij wilden een zinvollere betekenis aan hun leven geven. Volgden een opleiding tot uitvaartbegeleidster en startte in 2010 gezamenlijk Sereen Uitvaartbegeleiding. Petra in de regio Rotterdam en Sylvia in Edam – Volendam.

Twee verschillende vrouwen die elkaar goed aanvullen in hun deskundigheid en kwaliteiten.

Wat is jullie belangrijkste motivatie om in de uitvaart werkzaam te zijn?

Petra: ‘Uitvaartbegeleidster is een mooi en bijzonder beroep. Elk afscheid is maatwerk met oog voor detail dicht bij de persoon zoals diegene bij leven was. Hoe stond de overledene in het leven, waar hield hij of zij van. Door dagelijks contact en het luisteren naar herinneringen, vaak gepaard gaande met een lach en een traan, proberen we een goed beeld te krijgen van de overledene. Zo maken wij een vertaalslag naar mogelijkheden om het afscheid vorm te geven. Wensen van naasten zijn leidend, niets moet en bijna alles mag. Wij stimuleren mensen juist om een eigen invulling aan het afscheid te geven.’

 

Petra

Nabestaanden hebben bij Sereen één aanspreekpunt, een uitvaartbegeleidster die er in de dagen na het overlijden van een naaste voor hen is. Vanzelfsprekend kan men het afscheid bescheiden en intiem houden, maar het kan ook een grootse viering van het leven van de overledene worden. Wij brengen rust in de hectiek van de omstandigheden en om alle wensen helder voor ogen te krijgen en de uitvoering van deze wensen in goede banen te leiden.

Wanneer zijn jullie tevreden?

Sylvia: ‘Een goed afscheid is voor iedereen anders. Wij laten mensen zijn wie ze zijn, we horen en zien ze in hun wensen. Waar het ons om gaat dat er op eigen wijze afscheid wordt genomen, een afscheid dat recht doet aan de overledene, aan de naasten en de kring van mensen om hen heen. Wij zijn pas tevreden als families met een goed gevoel terugkijken op de manier waarop afscheid is genomen.’

Sylvia

 

Onlangs hebben jullie een magazine uitgegeven onder eigen naam, hoe is dit idee ontstaan?

Oktober vorig jaar besloten Petra en Sylvia dat het tijd werd voor een nieuwe folder voor Sereen. Zoals altijd een lastige klus want wat kun je in zo’n folder kenbaar maken, hoe leg je kort en bondig de werkwijze van Sereen uit? Wat vertellen we over onszelf, onze medewerkers, de bedrijven waar wij zo fijn mee samenwerken en alle mooie reacties van onze opdrachtgevers in ons gastenboek op de website. En dat bijna alles kan en mag. En welk beeldmateriaal past daar bij?

 

Sereen Uitvaartbegeleiding Magazine

 

Enfin… een half jaar later is ze er, niet een folder maar een heus magazine, 48 pagina’s over Sereen. Over de vrouwen van Sereen, wat wij doen, waar we voor staan. Over afscheid, over liefde, over mensen. Wij zijn heel trots op het resultaat en wij hopen mensen te inspireren om bewuste keuzes te maken bij het afscheid nemen van een dierbare. Er kan veel meer dan men vaak denkt.

Hoe belangrijk is voor jullie de samenwerking met leveranciers van producten en diensten in  het hele proces? Kan je daar voorbeelden van geven?

Zonder onze toeleveranciers, denk dan aan medewerkers van facilitaire diensten, het rouwvervoer, bloemisten maar zeker ook leveranciers van kisten kunnen wij niet bestaan. Ook voor wat betreft de inzet van toeleveranciers zijn wij heel kieskeurig. Ze moeten passen bij onze werkwijze, flexibel zijn en maatwerk leveren.

In het Magazine komen een aantal toeleveranciers aan het woord. Zo ook Tim van ’t Veer van AkidiA uitvaartkisten. AkidiA  maakt uitvaartkisten van massief en goedgekeurd hout, bijvoorbeeld populierenhout. Duurzaamheid is een belangrijke ontwikkeling in onze maatschappij. Veel mensen weten niet dat nog steeds de meeste uitvaartkisten gemaakt worden van spaanplaat.

De kisten van AkidiA zijn volgens de dames tot in detail perfect afgewerkt en onderscheiden zich door een unieke prijs-kwaliteit verhouding. Wij hebben ervaren dat wanneer er bijzondere wensen zijn, AkidiA altijd bereid is om mee te denken en zich in te spannen om juist die ene specifieke wens te realiseren. Daarin gaan zij heel ver en dat waarderen wij enorm.