Alfine Uitvaarten

Doodskist.nl spreekt Moniek van Mens, zij is oprichter van Alfine Uitvaarten. Samen met haar collega Marion verzorgt zij uitvaarten in de regio’s Eemland en Utrechtse Heuvelrug. Binnen Alfine Uitvaarten staat het ‘Afscheid op eigen wijze’ centraal. 

Vanuit welke motivatie is Alfine Uitvaarten ontstaan?

Een afscheid op eigen wijze………. Alfine Uitvaarten is ontstaan omdat ik een uitvaartbedrijf wilde oprichten waarin mensen echt op eigen wijze het afscheid kunnen realiseren. Tijdens mijn uitvaartopleiding en ook daarvoor heb ik stage gelopen bij verschillende uitvaartbedrijven. Ik vond dat er altijd vanuit betrokkenheid werd gewerkt maar ook dat collega’s niet loskwamen van ‘zo hoort het’ en vanuit die traditie miste ik toch wel een open opstelling. Dat wilde ik graag anders doen. En nu bestaat Alfine Uitvaarten alweer acht jaar. Als kleinschalig uitvaartbedrijf zijn wij volledig onafhankelijk. We kunnen inspelen op alle wensen en van iedere uitvaart en van de uitvaartbegeleiding maatwerk maken. Een goed afscheid is veel meer dan alleen de dag van de uitvaart.

Het is een voorrecht om mensen te mogen begeleiden en te ondersteunen bij het afscheid van het leven. De diversiteit van hoe mensen dit willen vormgeven is zo groot. Vaak weten mensen heel goed wat ze willen en dan kunnen we daar met elkaar vorm aan geven. Vaak ook dragen we ideeën aan.

We vinden het heel belangrijk de ‘eigenheid’ van mensen er te laten zijn. Zodat sfeer en inhoud van het afscheid echt bij hen passen en van hen zijn’.

Hoe kun je de familie het gevoel geven dat zij er in de moeilijke tijd rond het afscheid niet alleen voor staan? 

Natuurlijk doen we het met elkaar. De familie staat er niet alleen voor

Het voorbereiden van een uitvaart is een kwetsbare en intieme aangelegenheid. Dat realiseren wij ons heel goed. Om deze periode zo betekenisvol mogelijk inhoud te kunnen geven staan we nauw met de familie in contact. Om zo een begrafenis of crematie te faciliteren die past bij de vingerafdruk van de overledene. We luisteren, vertalen wensen in ideeën en dragen ook ideeën aan. Daardoor kunnen we het afscheid persoonlijk en uniek maken. En dan ervaart de familie ook dat we het met elkaar doen en dat ze er zeker niet alleen voor staan. Dat maakt dat het afscheid ‘op eigen wijze’ en persoonlijk is.

Wanneer kun je met een tevreden gevoel terugkijken op een uitvaart?

We kunnen met een tevreden gevoel terugkijken op een uitvaart en de gehele periode tussen overlijden en uitvaart als de familie, bij alle pijn en verdriet dat het overlijden met zich mee kan brengen, zich gedragen, ondersteund en omhuld voelt door de manier waarop alles is verlopen. Het is moeilijk dat precies te verwoorden. Beter uitleggen dan dat het wordt uitgelegd bij de klantervaringen op onze site kan ik het eigenlijk niet.

Waarin vullen jij en Marion elkaar aan?

Alfine Uitvaarten is gestart door mij, Moniek van Mens. Alfine bestaat nu 8 jaar. Sinds 3 jaar werk ik niet meer alleen en is Marion erbij gekozen. Ik kan me geen betere collega wensen. We hebben het heel goed met elkaar en dat geeft ook een prettige uitstraling aan Alfine. Dat horen we regelmatig terug, onder meer in enthousiaste klantreviews.   We vullen elkaar aan in een aantal zaken. We kunnen elkaar goed ondersteunen. Als Marion de uitvaartleider is en op de dag van de uitvaart assistentie nodig heeft dan neem ik met plezier die assistentenrol op me. Die kan bestaan uit het ontvangen van gasten, het klaarleggen van condoleanceboeken etcetera. Ik weet natuurlijk als geen ander hoe we dat binnen ons eigen bedrijf willen doen. En dat geldt vice versa ook.

We werken vanuit dezelfde waarden: openheid, onafhankelijkheid, eerlijkheid, oprechte betrokkenheid. Daar zit voor ons beiden de kern. En wij doen beiden ook overledenenverzorging. We willen graag bij het gehele proces betrokken kunnen zijn. Veel collega’s voelen daar toch minder voor.

Verder denk ik dat ik meer organisch werk. Marion werkt gestructureerder. Zij weet erg veel van ondersteunende diensten en van wetgeving bijvoorbeeld rondom bewindvoering, euthanasie en wilsbeschikkingen. Ik ben weer meer thuis op het gebied van muziek en musici.

Voor mer informatie over Moniek of Alfine Uitvaarten, kijkt u op www.alfineuitvaarten.nl.