Interview Ank Mewafi – de Jonge

ankh2Een gesprek met Ank Mewafi – de Jonge uit Hoofddorp, de vrouw achter Ankh Uitvaartzorg. Na jarenlang binnen de bankensector werkzaam te zijn geweest, besloot zij het roer om te gooien en haar hart te volgen.

U heeft jarenlang bij een bankinstelling gewerkt, wat heeft u doen besluiten het roer om te gooien en uitvaartbegeleider te worden?

”Door de grote ontslagen die de bankencrisis met zich mee bracht, werd ik gedwongen om iets nieuws te zoeken. Ik wilde graag iets doen dat uit mijn hart kon komen en waar ik mijn organisatorisch vermogen kon inzetten. Ik heb zelf een behoorlijke bagage op het gebied van verlies, dus begrijp ik ook heel goed wat mensen moeten doorstaan. De dood heeft mij altijd geïntrigeerd, daarnaast had ik op persoonlijk vlak al emotionele begeleiding gedaan bij uitvaart. Vaak kreeg ik dan te horen dat mensen zich bij mij op hun gemak voelden en dat ik goed kon luisteren. Dus ik dacht, als ik echt iets uit mijn hart wil doen is dit het wel.”

Ligt hier dan ook uw kracht als uitvaartbegeleider?

”Ja, ik denk dat goed luisteren heel belangrijk is binnen dit vak. Daarnaast is het belangrijk dat je rust kunt brengen.”

Kunnen families met bijzondere uitvaartwensen ook bij u terecht?

”Absoluut, een bijzondere locatie of afwijkend rouwvervoer is geen enkel probleem. Eerder heb ik uitvaarten verzorgd op mooie locaties als een bloemenkas of het strand. Daarnaast heb ik uitvaarten begeleid waar de familie koos voor een motor, een oldtimer of een uitvaartbus. Alleen spreekt dit niet iedereen aan en er is natuurlijk niets mis met een uitvaart in een aula en vervoer met een klassieke rouwauto.”

Wat is volgens u de noodzaak van een uitvaartbegeleider tijdens het afscheid?

”Mensen doen tegenwoordig steeds meer dingen zelf, dit moedig ik ook zeker aan omdat dit een onderdeel van de rouwverwerking is. Maar er zijn bepaalde dingen waar je zelf geen zin in hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderhandelen met een locatie, of een aangifte bij de gemeente. Daarnaast voel ik het als mijn plicht om families financieel in bescherming te nemen, zodat zij niet voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Ook is het zo dat je als uitvaartbegeleider ’de weg weet’, dus waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden als er iemand is die deze taken van je over kan nemen?”

Wanneer is een uitvaart in uw ogen goed verlopen?

”Ik ben tevreden over mijn werk als de familie met een goed gevoel kan terugkijken. Achter de schermen kan er altijd iets mis gaan, maar het is belangrijk dat de familie hier niets van merkt. Je bouwt in de periode naar een uitvaart toe zo’n bijzondere band op, het is dan ook een kroon op mijn werk als iemand je na afloop vraagt: ’’Mag ik je een kus geven?’’ ”

Ankh Uitvaartzorg is dag en bereikbaar,
u kunt contact opnemen met Ank Mewafi – de Jonge.
t: 023 – 565 79 77
m. 06 – 52 06 58 48
ank@uitvaarthoofddorp.nl